Çocuklarda Ortodonti

Çocuklarda ortodontik problemler dişsel kaynaklı, çenelerden kaynaklı (iskeletsel) ya da fonksiyonel kaynaklı olabilmektedir. Dişsel problemlerin tedavisinde herhangi bir yaş sınırı olmaksızın, daimi dişler sürdükten sonra sabit ortodontik tedaviler (tel tedavileri veya şeffaf plak tedavileri ile) yapılmaktadır. Ancak çenelerden kaynaklı olan veya fonksiyonel olan problemlerin tedavisinde erken müdahale önemlidir. Erken dönemde yapılan basit ortodontik müdahaleler, ileride ciddi dişsel ve iskeletsel problemlere neden olabilecek sorunların şiddetini azaltmakta ya da ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca erken dönemde yapılan ortodontik tedaviler daha hızlı sonuç vermektedir.

 

Çocuklarda ortodonti tedavisi için ilk muayene ne zaman?

Bebeklik dönemindeki parmak emme ve biberon kullanımı gibi bazı alışkanlıklar ile erken dönemde karşılaşılan solunum problemleri (geniz eti problemleri, bademcik iltihabı, adenoid vejetasyon vb.) uzun yıllar devam ettiği takdirde çenelerde iskeletsel bozukluklara sebep olabilmektedir. Bu problemlerin erkenden tanı ve teşhisi önem arz etmekte ve zararlı alışkanlıkların önlenmesi için uygulanan koruyucu ve önleyici tedaviler, problemlerin ilerlemesini engellemekte ve daha komplike tedavi uygulamalarının önüne geçmektedir.

Bu nedenlerden dolayı genellikle ortodontik açıdan ilk muayene 6-7 yaşından itibaren başlamalıdır. Çoğu ortodontik hastanın aktif tedavisi 9-14 yaşları arasında başlar. İskeletsel bozukluklara, çenelerin büyüme gelişimleri tamamlanmadan müdahale edildiği takdirde tedavini başarı şansı daha yüksek olmaktadır. Aksi takdirde yetişkin dönemde çenelerin düzeltimi, komplike bir tedavi yöntemi olan ortognatik cerrahi (çene ameliyatları) ile düzeltilmektedir.

 

Koruyucu ve önleyici ortodontik tedaviler nelerdir?

Çocuklarda ortodonti ‘de ilk muayenedeki amaç;

  • Çocuklardaki çene ile ilgili bozuklukları tespit edip, erken müdahale etmek
  • Yanlış yutkunma ve ağız solunumu gibi ileride çene problemlerine neden olabilecek yanlış fonksiyonların ve zararlı alışkanlıkların tedavisi
  • Dişlere okluzal travma dediğimiz ters kuvvetlerin gelmesini ihtimalini ortadan kaldırmaktır.

Çocuğunuz ağızdan nefes alıyorsa ve dudakları açık ise; bu bozuklukların tedavisinde ortodontist ve kulak burun boğaz uzmanın birlikte çalışması ve fonksiyonları düzeltmesi gerekir. Bu tip tedaviler değişik nefes ve kas egzersizlerinden ve bu yaş çocukların takabileceği apareylerden oluşan bir tedavi yöntemidir.

Çocuğunuz 4-5 yaşına geldiğinde eğer bir problem gözlemliyorsanız onu bir ortodontiste götürmeniz gereklidir. Çünkü erken fark edildiği zaman bazı ortodontik problemleri çözmek daha kolaydır ve özellikle ağız solunumunun sebep olduğu çene problemlerinin oluşmasını engellemek mümkündür.

Bu dönemdeki ortodontik tedavilere “koruyucu ve önleyici tedaviler” denilmektedir. Çocuğunuzun dişleri düzgün görülse bile sizin fark edemeyeceğiniz, sadece ortodontistin belirleyebileceği bazı problemler olabilir. Bazen de sizin problem olarak gördüğünüz bir durum tamamen normal olup ve zamanla kendiliğinden düzelecek bir durum olabilir. Çocuğunuzun dişlerinde gözlemlediğiniz her problem tedavi gerektirmeyebilir. 7-9 yaşları arasında çocuğunuzun ortodontik muayenesi yapıldığında dişlerde görülen bazı problemler fark edilse bile, ortodontistiniz size acil bir tedavi önermeyebilir. En iyi sonucu elde etmek için, ortodontistiniz sizin için en uygun zamanı beyan edecektir.

 

Kapsamlı ortodontik tedaviler

Hemen her yaşta ortodontik tedavi yapılabiliyor olmasına rağmen, her hastanın problemine göre ideal bir yaşı vardır. Ortodontik tedaviler sıklıkla bütün ana dişler sürdükten sonra (11-12 yaş) yapılır. Fakat bazı ortodontik bozuklukların, çocuktaki var olan büyüme potansiyelinden yararlanmak için erken dönemde tedavi edilmesi gerekmektedir ki bu tedavilere koruyucu önleyici ortodontik tedavi denilmektedir. Çocuğunuzun ağzındaki en son süt dişi sallanıp düşünce (11-12 yaş) daimi dişlenme dönemine geçilmiş demektir. Bu dönemde 2. büyük azı dişleri de sürmüş ise ağızda toplam 28 diş mevcuttur. 20 yaş dişlerinin de ağıza yerleşmesi ile toplam 32 diş tamamlanmış olur.

 

Çocukluk döneminde ortodontik tedaviler uygulanmazsa ne olur?

Çocuklarda ortodonti tedavisi Estetik bir gülüş kişinin kendine olan güvenin artmasını sağlar. Düzgün sıralanmış dişlerin en sağlıklı tedavisi ise ortodontidir. Çapraşık dişlerin varlığı demek dişler arasında temizlenmesi zor alanlar demektir. Temizlenmesi zor alanlar çürüğe yatkındır. Yani çapraşıklık varlığında ortodontik tedavi sadece estetik amaçlı değil, sağlığın korunması amacıyla da yapılmalıdır. Ayrıca ortodontik tedavinin tek amacı çapraşık dişleri düzeltmek değildir.

Çocuğunuz tellerin görüntüsünden rahatsız olabilir ya da arkadaşlarının alay etmesinden korkuyor olabilir. Çocuğunuzu arkadaş grubundan ya da akrabalarınızdan ortodontik tedavi gören kişilerle tanıştırmanızı öneririz. Böylelikle kendini yalnız hissetmeyecek ve başına gelecekleri bizzat tedavi gören birilerinden öğrenecektir. Sonuçta her ne olursa olsun ortodontik problemler sağlıkla ilgili problemlerdir ve bunun tedavisi sonsuza kadar sürmez.

Her ebeveyn çocuklarının yüzünde sıcak bir tebessüm istemektedir. Bu sıcak tebessümün sağlıklı ve ömür boyu devam etmesi için çocuklarda ortodonti tedavisi büyük bir önem arz etmektedir.

 

Çocuklarda Ortodonti
Çocuklarda Ortodonti

 

Çocuklarda Ortodontik Tedavi Nedir?

Çocuk yaştaki bireylerin çene ve dişlerinde yapı bozukluklarının teşhisi ve sağlıklı bir ağız yapısı için gerekli tedavi anlamına gelen bir iyileştirme yöntemidir. Çocuklarda ortodonti 18 yaşına kadar olan yaş dönemini kapsamakta ve bu dönemdeki çocukların ağız yapısı ve dişleriyle alakalı problemlerine çare olmaktadır. Özellikle 18 yaş altındaki kişilerin süt dişlerinin tamamen düşmesiyle beraber yaklaşık olarak 10-14 yaş aralığında ortodonti tedavisi uygulanmaya başlanmaktadır.

Ancak koruyucu ve önleyici olması açısından 7-9 yaş aralığındaki çocukların da ortodonti tedavisi açısından uzman kişilere görünmesi tavsiye edilmektedir. Sağlıklı bir gülüş ve ağız yapısı için Afyon ortodonti merkezimizde hizmetimizi sunmaktayız. Afyon ortodonti merkezimize ait olan drbuyukcavus.com sitemizi ziyaret edebilir ve bilgi edinebilirsiniz.

 

Çocukluk Çağında Görülen Ortodonti Problemleri Nelerdir?

Çocuklardaki ortodonti problemleri başlıca diş ve çene yapıyla alakalı problemlerden kaynaklanmaktadır. Alt ya da üst çenenin geride ya da ileride konumlanmış bir şekle sahip olması, süt dişlerinin geç ya da erken düşmesi, çocuğun çene şeklinin dar olması ve yüz şeklinin dengeli ya da uyumlu bir biçimde olmaması, dişlerin çapraşık olma gibi şeklinden kaynaklı problemler, müdahale gerektiren dudak ve damak yarıkları ve genetik problemler ortodonti müdahalelerinin başlıca sebepleri arasında sayılmaktadır.

 

 

Bilgilendirme

Konuyla ilgili sormak istediklerinizi yorum bölümüne yazarak sorabilirsiniz. Sizlere cevap vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğimizden emin olabilirsiniz.

Dr. Hilmi Büyükçavuş olarak sizlere sürekli bilgilendirme makaleleri hazırlamaktayım, diğer yazılarımızı okumak için lütfen tıklayın.

Ayrıca beni Instagram ‘dan da takip edep merak ettiklerinizi sormaktan çekinmeyiniz.

Çocuklarda Ortodonti Çocuklarda ortodontik problemler dişsel kaynaklı, çenelerden kaynaklı (iskeletsel) ya da fonksiyonel kaynaklı olabilmektedir. Dişsel problemlerin tedavisinde herhangi bir yaş sınırı olmaksızın, daimi dişler sürdükten sonra sabit ortodontik tedaviler (tel tedavileri veya şeffaf plak tedavileri ile) yapılmaktadır. Ancak çenelerden kaynaklı olan veya fonksiyonel olan problemlerin tedavisinde erken müdahale önemlidir. Erken dönemde yapılan basit ortodontik […]